Ras Informatie

by Nancy van Schaik

Gucci,onze Scottish Fold ras

Scottish fold

 

Deze raskat, in het Nederlands officieel Schotse vouwoorkat, vindt haar oorsprong in Schotland. Hier staat Susie, een boerderijkat, middels een spontane mutatie van de oorschelpen aan de basis van dit ras. Er zijn verschillende huiskatten en katten van het ras Brits korthaar voor gebruikt om uiteindelijk een officieel geregistreerd ras te worden, met als belangrijkste kenmerk de platliggende oren.

 

Erfelijke afwijking

 

Met enige regelmaat duikt de Scottish Fold op in het nieuws. Regelmatig zijn er dierenartsen die beweren dat de kat, door de genetische afwijking aan het kraakbeen, pijn zou hebben. Het is weliswaar een genetische afwijking, maar de gevolgen zijn anno 2019 niet aangetoond. (bron: Raskatten: Scottish fold | Dier en Natuur: Huisdieren (infonu.nl))

Bij de Scottish Fold is er bij de geboorte nog niets te zien aan de oren, maar vanaf een week of drie, vier gaan de oortjes van de kat hangen als gevolg van een “fout” in het gen voor de aanmaak van het kraakbeen. (Osteochondrodysplasie)
Osteochondrodysplasie vererft enkelvoudig autosomaal dominant (het Fd-gen). Voor de praktijk van de Cattery betekent dat; dat dieren met slechts één defect gen de afwijking in een mildere vorm vertonen, dan katten met twee defecte genen. Een Scottish Fold mag daarom nooit met een andere Scottish Fold gekruist worden. De dieren met één enkel Fd-gen hebben gevouwen oren. Het oor word aangetast: het topje van het oor blijft niet omhoog staan, maar gaat hangen.

De ouderdieren van de Scottish fold kunnen DNA getest worden op osteochondrodysplasie.

 

Uiterlijke kenmerken

 

Door de uiterlijke kenmerken van deze kat wordt vaak het woord ‘schattig’ in de mond genomen. Dit heeft met name met het ronde kopje, de volle wangen en de platliggende oren te maken. Deze kat heeft een voor velen ontwapenend kopje en dit kan een reden zijn om deze kat te willen hebben.

Wat voor uiterlijke kenmerken heeft deze kat nog meer? Het postuur van deze kat is robuust en gedrongen. De kat staat laag op de stevige poten. De massieve bouw van de Brits korthaar is nog duidelijk zichtbaar in deze kat. De kat is gemiddeld van gewicht. Normaal gesproken zal een kater niet meer dan zo’n 6 kilogram mogen wegen.

De vacht is dubbel in opbouw en de haren zijn zacht, vrij kort en fijn van structuur. Dat maakt dat de kat toch wel enkele malen per week even gekamd moet worden. Losse haren kunnen in de vacht blijven hangen en door de vacht door te kammen, neem je deze losse haren mee en slikt de kat tijdens het wassen ook niet veel haren in. Wanneer deze kat een (half)lange vacht heeft, wordt de Scottish Fold een Highland Fold genoemd.

Karakter

Deze kat is een echte knuffelkat en schootkat die graag in de omgeving van de mens verblijft. Hoewel je altijd in de buurt moet blijven waar kleine kinderen met dieren spelen, gaat deze kat uitstekend met (kleine) kinderen om. De Scottish Fold gaat ook prima samen met andere katten of honden. Ze is gemiddeld energiek.

Hoewel de kat erg lief en aanhankelijk kan zijn naar de mens, heeft deze kat ook iets onafhankelijks in zich. Het speelse karakter ruilt ze net zo eenvoudig in voor een rustig moment op de krabpaal of in de vensterbank waar ze alles kan overzien. Verder is het, zoals veel katten, een uitermate onderzoekende en nieuwsgierige kat die in alle rust de situatie wil aanschouwen. Hoewel ze spelen (met mens of dier) met een rustig moment op de krabpaal afwisselt, is het per saldo een kat die toch wel graag aandacht heeft. Van opdringerig gedrag is er bij deze kat echter geen sprake.


Brits korthaar Zorro, onze Brits Korthaar ras

 

De Brits korthaar is een stevige, gedrongen kat die aan het eind van de 19e eeuw in Engeland gefokt werd voor specifieke kleur en tekening in de vacht. Door het kruisen met perzen kregen de Brits kortharen meer lichaamsvolume en kopomvang.

Uiterlijk

Het ras heeft in verhouding kleine oren en grote ronde ogen, en vooral de katers hebben erg bolle wangen. Het is een grote en gespierde kat. Vroeger kwam het ras voornamelijk in de kleur blauw voor. De Brits korthaar heeft een korte en dichte vacht die niet plat tegen het lichaam ligt. Ook hebben de katten een goed ontwikkelde ondervacht met fijne dichte textuur.

Karakter

De Brits korthaar is niet veeleisend in de omgang en evenwichtig van aard. Het karakter is rustig en introvert. Het dier is geen aandachtvrager maar maakt subtiel door zacht mauwen of bij de eigenaar te komen zitten duidelijk dat aandacht nodig is. Hoewel er dieren zijn die dit wel doen is het ras in het algemeen geen echte schootkat, maar zit liefst dicht in de buurt naast de mensen op de bank of naast de stoel.

Erfelijke aandoeningen

Er komen bij dit ras (net als bij elke andere kat), erfelijke ziektes voor. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) resulteert vroeg of laat in acuut hartfalen, en cystenieren (PKD) leiden tot geleidelijk nierfalen. Verantwoordelijke fokkers laten ouderdieren preventief testen op beide problemen.


Brits langhaarZiggy, onze Brits Langhaar ras

De Brits langhaar (ook wel Britannica of Lowlander genaamd) is een (half)langharig kattenras. Afgezien van de vachtlengte zijn ze verder identiek aan de Brits korthaar. De Brits Langhaar is een compact gebouwde, robuuste kat met een ronde kop, brede borst en een in verhouding vrij kort, massief lichaam. Doordat bij de Brits korthaar vaak perzen ingekruist werden om het bolle type te creëren, dragen veel Brits kortharen het langharigen. Hierdoor worden er regelmatig langharige kittens geboren. Steeds vaker zijn er fokkers die verder fokken met deze “pluisjes”, waardoor de Brits langhaar is ontstaan.